Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Skriptovací/programovací jazyk PHP

Programovací jazyk PHP se vyvíjí již od roku 1994, kdy byl původně vytvořen pro osobní domácí stránky. Odtud také jeho název - Personal Home Page. PHP se dále vyvíjelo a stále vyvíjí. V této části nápovědy najdete několik základních informací k tomuto jazyku a také odkazy na další zdroje informací pro ty z Vás, kteří se chcete dozvědět více.

Co PHP umožnuje?

PHP (nyní zkratka znamená "PHP: Hypertext Preprocessor") je velice rozšířený Open Source skriptovací jazyk pro tvorbu webu. Umožňuje relativně snadné programování aplikací na straně serveru. To znamená, že prohlížeč pošle serveru zprávu, aby vyhodnotil stránku a vrátil ji. Server pak stránku vrátí zpátky stejně jako by vracel statickou stránku v HTML. Syntaxe jazyka je velice podobná jazykům jako jsou C, Java nebo Perl. PHP je objektově orientovaný jazyk, obzvláště od verze 5, ale není podmínkou psát objektově.

Ve spojení skriptovacího jazyka PHP a databázového systému MySQL tak vzniká mocný nástroj pro tvorbu propracovaných, přesto však velmi výkonných a stabilních internetových prezentací či aplikací.

Další užitečné články