Nápověda CZECHIA.COM

Zákaznická a technická podpora 24/7

Plug-iny pro Wordpress

Plug-iny se používají pro rozšíření redakčního systému Wordpress a s jejich pomocí je možné tento systém ještě více přizpůsobit vlastním představám. V této sekci doporučujeme výběr užitečných pluginů, které vám nabídnou různé speciální funkce:

Really Simple SSL

Plug-in Really Simple SSL umožňuje rychlé a jednoduché zprovoznění HTTPS na Wordpressu na našich serverech. U všech domén v naší správě můžete nyní bezplatně přejít na zabezpečený protokol HTTPS a toto rozšíření pomůže jednoduše přesměrovat veškeré požadavky z http:// na https:// včetně tzv. smíšeného obsahu. Automaticky upravuje i databázové hodnoty site URL a home URL.

Plug-in Really Simple SSL stáhnete na oficiálních stránkách projektu wordpress.org, k dispozici je také podrobná dokumentace.

Pozor, po aktivaci https:// dojde ke zdánlivému "odhlášení" přihlášeného uživatele z administrace. Je tomu tak z toho důvodu, že pro webový prohlížeč je stránka s adresou začínající https:// vlastně zcela nový, odlišný web. Webový prohlížeč vám tedy nenabídne uložené heslo a bude potřeba je ručně vyplnit.

Pokud se setkáte s chybou v podobě smyčky přesměrování (redirect loop), lze ji řešit tím, že plug-inu zabráníte zapisovat do souboru .htaccess. Nejprve odstraňte ze souboru .htaccess pravidla týkající se tohoto pluginu (návod zde) a pak přidejte do souboru wp-config.php následující řádek:

define( 'RLRSSSL_DO_NOT_EDIT_HTACCESS', TRUE);

Další užitečné tipy a odpovědi na otázky naleznete na našem blogu interval.cz

WP-Cache

WP-Cache je vysoce efektivní cachovací systém (vyrovnávací paměť) pro redakční systém Wordpress. Po otestování na našich serverech byly odezvy stránek, kde tento plug-in běží, asi pětkrát rychlejší oproti stránkám, kde plug-in nebyl nasazen. Plug-in WP-Cache je možné bez obtíží využívat na našem webhostingu.

Pracuje tak, že uchovává v paměti stránky prezentace a ty následně ukládá do statických souborů, které jsou připraveny pro budoucí použití. Výhoda spočívá hlavně v tom, že uložené soubory jsou okamžitě k dispozici bez nutnosti kompilovat celý kód PHP stránky a načítat údaje z databáze.

V případě, že se Vám běh Vašich stránek zdá zpomalený, určitě doporučujeme tento plug-in vyzkoušet.

Více informací a možnost stažení najdete na oficiálních stránkách projektu wordpress.org.

Duplicator

Plug-in Duplicator pro WordPress vám umožní jednoduše kopírovat, přesunout nebo naklonovat celou webovou stránku z jednoho umístění na jiné. Plugin slouží také jako jednoduchý zálohovací program - během krátké chvíle pro vás stáhne veškerý obsah webu i zálohu databáze. Využijete ho i pro lokální testování nového webu předtím, než bude umístěn na ostrý server. Zde najdete názornou ukázku, jak plugin pracuje, v podobě videonávodu (anglicky).

Použití tohoto plug-inu vyžaduje určitou technickou zdatnost a zkušenost. Pokud plánujete migrovat nebo přesouvat váš WordPress, vždy si před tímto krokem pečlivě zazálohujte své soubory a obsah databáze, ještě než provedete změny. V případě obtíží se pak můžete rychle vrátit k předchozí funkční verzi. Duplicator nabízí také placenou "premium" verzi s uživatelskou podporou. Oficiální stránka pluginu je zde, časté otázky a odpovědi najdete na této stránce.

NextGEN Gallery

NextGEN galerie je plně integrované řešení fotogalerie pro redakční systém Wordpress. Stáhnout jej můžete na těchto stránkách - NextGEN Gallery. Pro správnou funkčnost doporučujeme mít zřízen program LinuxPHP5_CGI či novější. V případě využití nižšího či staršího hostingového programu se můžete setkat s touto chybou:

(Error : Exceed Memory limit. Require : 36.65 MByte)

Chybové hlášení souvisí s hodnotou Memory Limit (paměť), která může být u každého webhostingového programu nastavena jinak. Nedostatečná paměť bude mít negativní vliv na funkci tohoto plug-inu. Projevuje se typicky v okamžiku, kdy jsou nahrávány obrázky do galerie. Následně se nezobrazují miniatury na webových stránkách, nicméně po rozkliknutí se obrázek zobrazí. Memory Limit lze v případě obtíží do jisté míry upravit - kontaktujte prosím podporu.

Lazyest Gallery

Jako určitou alternativu galerie, kterou je možné využít také na našem starším webhostingovém programu Linux Plus, doporučujeme plug-in Lazyest Gallery. Je relativně jednoduchý, co se týče zprovoznění i dalšího využívání. Plug-in je možné stáhnout přímo přes rozhraní Wordpressu nebo na této stránce: zde

DB Cache Reloaded Fix

DB Cache Reloaded Fix patří k nejrychlejším cachovacím systémům pro redakční systém Wordpress. Zaměřuje se na zrychlení práce s databází. Plug-in je lehce nastavitelný a kompatibilní s verzí Wordpressu 3.1. Doporučujeme jej instalovat v kombinaci s již dříve uvedeným plug-inem WP-Cache, čímž optimalizujete kromě webové prezentace i databázi.

Více informací k tomuto plug-inu a možnost stažení najdete na oficiálních stránkách projektu wordpress.org.

Plug-in Better WP Security

Tento plug-in je určen jak pro laiky, tak pro profesionály, kteří chtějí mít zabezpečení pod kontrolou. Méně znalým uživatelům nabízí one-click řešení, které prověří instalaci systému Wordpress a nabídne okamžitá řešení. Druhá možnost nabízí zkušenějším uživatelům provést i zabezpečení jednotlivých oblastí dle svého zvážení.

Instalace plug-inu Better WP Security

Plug-in jednoduše instalujete přes administraci programu Wordpress - nabídka Pluginy -> Instalace pluginů. Vyhledáte plug-in "Better WP Security" a nainstalujete. V levém panelu se Vám následně objeví položka Security, kde můžete s plug-inem pracovat.

V úvodní záložce DASHBOARD můžete využít možnost one-click nastavení zabezpečení. Z hlediska tzv. Brute Force Attacku, který je většinou na redakční systém Wordpress směřován, bychom doporučili využít minimálně možnost upravit cestu pro přihlášení do administrace systému Wordpress. Misto standardního /wp-admin si můžete nastavit svůj vlastní tvar.

Toto nastavení je možné v záložce HIDE - zvolte WordPress permalinks, na následující stránce zvolte některou z jiných možností, než je defaultní a uložte. Poté znovu přejděte do nabídky Security - HIDE - zvolte Enable Hide Backend. Zde máte možnost si nastavit vlastní adresu pro přihlášení do administrace služby Wordpress. Poté se již budete přihlašovat na této nové URL.